Prostor u kome mastif boravi treba da bude dovoljno veliki i funkcionalan kako bi se ovom psu obezbedilo dovoljno prostora za svakodnevne aktivnosti. Ukoliko je pas u boksu on treba da bude dovoljno veliki i prostran u skladu sa veličinom ove rase. Za spavanje i ležište preporučljiva je meka površina kako bi se sprečio razvoj artritisa ili dekubitusa.

Mastif kao velika rasa zahteva kvalitetnu i dobro izbalansiranu ishranu. Treba zadovoljiti sve potrebe za proteinima, ugljenim hidratima, mastima, vitaminima i mineralima. Oborci treba da budu dobro raspoređeni, kako ne bi došlo do prejedanja, ali i kako bi e izbegli problemi sa torzijom želudca. Mastif štenci zahtevaju pažljivo negovanje zbog svog veoma brzog rasta. Da bi pravilno odnegovali ovog gorostasa neophodno je u svemu imati meru.

Mastif je veliki pas koji zahteva ispravno vežbanje. Preterano trčanje se ne preporučuje za prve dve godine života psa. Međutim, redovne vežbe moraju se održavati tokom života psa kako bi se sprečilo da pas postane lenj, i održao se u dobroj kondiciji. Poželjno je redovno četkanje dlake, ali se ne preporučuje često kupanje naročito mladih pasa i štenadi. Teško podnose vrućinu. Dug boravak na direktnom suncu ili pregrejanom prostoru može biti koban za njih.